Αλλεργία ( δυσανεξία ) στο γάλα: εξάλειψη αλλεργιογόνων τροφών

Στο πρώτο μέρος του άρθρου ασχοληθήκαμε με τον ορισμό της δυσανεξίας, πως μπορείτε να καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό στο γάλα και τι πρέπει να προσέξετε.
Πώς, λοιπόν, λειτουργεί η εξάλειψη αλλεργιογόνων τροφών από τη διατροφή;
- Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι η κύρια αλλεργιογόνος τροφή στο 50-65% των περιπτώσεων, αυτό είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξαλειφθεί από την διατροφή του παιδιού ή/και της μητέρας (σε περίπτωση συνέχισης του θηλασμού).
Αν το μωρό σας εμφανίσει έκζεμα και γαστρεντερικά συμπτώματα σε ηλικία περίπου 2-6 εβδομάδων (ο πιο κοινός χρόνος για την εμφάνιση αλλεργίας), θα πρέπει να θεωρηθεί αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Πολλά μωρά έχουν έκζεμα, αλλά αν το δικό σας έχει επίσης αίμα στα κόπρανα ή/και διάρροια, ή οποιοδήποτε από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να έχει μια τροφική αλλεργία. (!!!Σημειώστε ότι το αίμα στα κόπρανα φαίνεται σαν μαύροι κόκκοι, δεν είναι έντονο κόκκινο).Σοβαρή και συνεχής διάρροια μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα δυσαπορρόφησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης - Μόλις εξαλειφθούν τα γαλακτοκομικά, θα πρέπει να δείτε βελτίωση μέσα σε 72-96 ώρες. Τα συμπτώματα δεν θα φύγουν εντελώς για περίπου ένα μήνα, καθώς θα πρέπει να περιμένετε δύο εβδομάδες για τον καθένα (μαμά και μωρό) για την πρωτεΐνη να καθαρίσει. Το έντερο χρειάζεται επίσης χρόνο για να θεραπευτεί και αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 6 μήνες.
- Αν πάλι δεν δείτε αρκετά μεγάλη βελτίωση μετά από 2-4 εβδομάδες από την εξάλειψη των γαλακτοκομικών από την διατροφή της μητέρας και του παιδιού, και υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί συνεχίζει ακόμα να θηλάζει, μπορεί να είναι καιρός για μια διατροφή που αποκλείει όλες τις πιθανές αλλεργιογόνες τροφές (“big-8”) από το διαιτολόγιο της μητέρας. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση κοινών αλλεργιογόνων (γλουτένη, τα προϊόντα αγελάδας, τρόφιμα που δεν είναι εύπεπτα), αλλά μπορείτε να φάτε ελεύθερα τρόφιμα όπως: αρνί , γαλοπούλα, αχλάδια, κολοκύθα, ρύζι
- Κατόπιν, αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τρόφιμα στο καθημερινό διαιτολόγιο σας (συνήθως τα 8 πιο αλλεργιογόνα που αναφέρθηκαν παραπάνω), ένα κάθε φορά και περιμένετε 2-4 εβδομάδες μετά από κάθε προσθήκη για να δείτε εάν προκύψουν οποιεσδήποτε αλλαγές.Κάνοντας αυτή τη διατροφή, και πάλι, κρατήστε ημερολόγιο τροφίμων / συμπτωμάτων για το παιδί σας. Οι περισσότερες τροφές περνούν στο μητρικό γάλα μέσα σε 2-6 ώρες και συνήθως όχι αργότερα από 24 ώρες.
- Μπορεί το σιτάρι να περάσει στο μητρικό γάλα; Μπορεί τα μωρά να έχουν κοιλιοκάκη;Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η γλιαδίνη ( μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι )μπορεί να εντοπιστεί στο μητρικό γάλα και μπορεί έτσι να προκαλέσει αντιδράσεις σε βρέφη / νήπια που είναι αλλεργικά στο σιτάρι ή που έχουν κοιλιοκάκη. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες τεκμηριωμένες μελέτες που αποδεικνύουν αυτή τη θεωρία, πολλοί παιδίατροι βλέπουν στην πράξη τις επιπτώσεις και συμβουλεύουν τις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν το σιτάρι / γλουτένη στη διατροφή τους.Παρά το γεγονός ότι η γλιαδίνη μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα, οι θηλάζουσες μητέρες με βρέφη σε κίνδυνο για την κοιλιοκάκη θα πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν! Πολλαπλές μελέτες έχουν δημοσιευθεί που δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει πραγματικά την κοιλιοκάκη ή / και να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα σε ένα παιδί, ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.
Αν και γενικά είναι δύσκολο να αφαιρέσουμε τελείως το γάλα από τη διατροφή του παιδιού, υπάρχουν σήμερα πολλά προϊόντα διαθέσιμα, από υποαλλεργιογονικά παρασκευάσματα γάλακτος και παρασκευάσματα αμινοξέων στα φαρμακεία μέχρι πληθώρα προϊόντων στα σούπερ-μάρκετ (γάλα σόγιας, ρυζάλευρο, γάλα καρύδας, γιαούρτι σόγιας, γιαούρτι βρώμης, τυρί από ρύζι, τυρί σόγιας, κρέμα σόγιας, κρέμα καρύδας, παγωτό σόγιας/ με την προυπόθεση ότι το παιδί δεν εμφανίζει αλλεργία και στην πρωτείνη της σόγιας), που μπορεί να κάνουν τη διαδικασία αυτή κάπως πιο εύκολη μέχρι να βρεθεί μια άκρη και να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα.
Οι αντιδράσεις συχνά μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αλλάξουν από μια πραγματική αλλεργία σε δυσανεξία ή ευαισθησία. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ωρίμανση του πεπτικού συστήματος των βρεφών, το οποίο βελτιώνεται σημαντικά από την ηλικία των 6 μηνών.
Μέχρι τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διαρκής παρακολούθηση και επαγρύπνιση και συστηματική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας προκειμένου παιδί και γονείς να περάσουν μέσα από αυτή την δοκιμασία με τον πιο εύκολο και ακίνδυνο τρόπο!!!