Παιδάκι μου, σου φτιάχνω τράπεζα μητρικού γάλακτος

Η πρώιμη επιστροφή στη δουλειά είναι ένας βασικός λόγος για πολλές γυναίκες που θέλουν να συνεχίσουν το θηλασμό να δημιουργήσουν ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος. Η αλήθεια είναι ότι μια μητέρα η οποία επιθυμεί να συνεχίσει να δίνει στο παιδί της μητρικό γάλα ακόμα και μετά την επιστροφή στη δουλειά της , έχει τη δυνατότητα να βρει όλη την απαραίτητη στήριξη τόσο από υλικά, όσο και από ανθρώπους ειδικούς που θα την καθοδηγήσουν να εφαρμόσει την απόφασή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πως θα προετοιμαστείς και τι θα χρειαστείς;
1.Προμηθεύσου τον απαραίτητο εξοπλισμό:
Αρχικά χρειάζεται να βεβαιωθείς ότι θα κάνεις τη σωστή επιλογή αντλίας ανάλογα με τις ανάγκες σου. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες χοάνες για κάθε στήθος, καθώς υπάρχουν μεγέθη που ταιριάζουν σε μεγαλύτερα ή μικρότερα στήθη. Επιπλέον,υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θηλάστρων (χειροκίνητοι, ηλεκτρικοί, μονής ή διπλής άντλησης κλπ) που ταιριάζουν ανάλογα σε διαφορετικές περιπτώσεις. Πολλοί γιατροί συνιστούν το διπλό ηλεκτρονικό θήλαστρο για περιπτώσεις που η μητέρα θα λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι. Θα ήταν φρόνιμο να συμβουλευτείς τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο σου ή ακόμα καλύτερα κάποιο σύμβουλο μητρικού θηλασμού, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει σωστά.
Πλαστικά ή γυάλινα μπιμπερό των 150 ml που να εφαρμόζουν στο θήλαστρο που θα επιλέξεις.
Ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.
Αυτοκόλλητες ετικέτες για να αναγράφεις τις ημερομηνίες άντλησης.
Ισοθερμική τσάντα και παγοκύστες, όταν η άντληση γίνεται εκτός σπιτιού.
2. Για να γίνει η τράπεζα γάλακτος είναι σημαντικό η άντληση να αρχίσει 15-20 μέρες πριν επιστρέψεις στη δουλειά. Αν έχεις 2-3 εβδομάδες στη διάθεσή σου μπορείς να ξεκινήσεις με 1-2 αντλήσεις επιπλέον των θηλασμών, ώστε να δημιουργήσεις ένα μικρό απόθεμα γάλακτος στην κατάψυξη.
3. Θα ήταν πολύ εξυπηρετικό εάν κατόπιν συννενόησης με τον προϊστάμενό σου, κατόρθωνες να εξασφαλίσεις λίγα διαλείμματα για άντληση σε ένα απομονωμένο καθαρό χώρο, όπου θα μπορούσες να κάνεις τις αντλήσεις, καθώς και πρόσβαση σε ψυγείο.
Οδηγίες για την άντληση:
Χρειάζεσαι να είσαι άνετη και ήρεμη κατά τη διάρκεια της άντλησης. Η ροή του γάλακτος γίνεται καλύτερα εάν έχεις κοντά το μωρό σου ή να το σκέφτεσαι. Επίσης, βοηθάει ένα ζεστό ντους ή ζεστά επιθέματα στο στήθος.
Προσπάθησε να αντλείς γάλα τις ίδιες περίπου ώρες κάθε μέρα.
Να έχεις υπ’όψιν σου ότι οι πρωινές αντλήσεις είναι πιο αποδοτικές από τις απογευματινές.
Βεβαιώσου ότι έχεις αποστειρώσει όλα τα τμήματα της αντλίας και τα μπιμπερό με τα οποία θα έρθει σε επαφή το γάλα.
Φρόντισε να έχεις πλύνει τα χέρια σου πολύ καλά.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζεις πολύ καλά τις οδηγίες το κατασκευαστή της αντλίας.
Σε περίπτωση που επιλέξεις άντληση με το χέρι, φρόντισε να ενημερωθείς σωστά για τον τρόπο που θα γίνει ή άντληση.• Η άντληση δεν πρέπει να δημιουργεί πόνο.
Κάθε άντληση διαρκεί 10-15 λεπτά από το κάθε στήθος. Εάν παρατηρήσεις μείωση ή διακοπή της ροής, μην επιμείνεις.
Να θυμάσαι ότι η ποσότητα άντλησης από το θήλαστρο δεν είναι ένδειξη του πόσο γάλα υπάρχει στο στήθος. Ο οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα μηχάνημα απ’ότι στο μωρό.
Η αποθήκευση του γάλακτος είναι καλό να γίνεται σε ποσότητες των 60,80,100 ml. Έτσι, μπορούν να γίνουν διαφορετικοί συνδυασμοί ποσότητας στην ανάμειξη ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού καθώς αυτό μεγαλώνει.
Μετά την άντληση βάλε το γάλα στην κατάψυξη, αφού πρώτα τοποθετήσεις την ετικέτα με την ημερομηνία άντλησης.
Αποθήκευση , συντήρηση και απόψυξη του μητρικού γάλακτος:
Το μητρικό γάλα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου(19- 26 oC) για 3-4 ώρες μετά την άντληση.
Διατηρείται στο ψυγείο στους 4oC για 3-4 μέρες (το ιδανικό θα ήταν να καταναλώνεται όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί καταστρέφονται κάποια από τα συστατικά του).
Διατηρείται στην κατάψυξη στους 18 oC για 6 μήνες (επίσης το ιδανικό είναι η κατανάλωσή του εντός 3 μηνών).
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η παρατεταμένη αποθήκευση προκαλεί απώλεια κάποιων θρεπτικών συστατικών από το μητρικό γάλα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δίνονται παράλληλα και γεύματα από το στήθος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε μια ισοθερμική τσάντα ψύξεως με παγοκύστες το μητρικό γάλα διατηρείται για 24 ώρες.
Χρησιμοποίησε πρώτα το παλαιότερο γάλα.
Μην αναμειγνύεις το φρέσκο ζεστό γάλα με παλαιότερο που είναι παγωμένο. Μπορείς να το κάνεις αυτό εφόσον το φρέσκο γάλα έχει παγώσει.
Διατήρησε ξεχωριστά το γάλα διαφορετικών ημερών.
Το γάλα μπορεί να είναι είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε θερμασμένο στους 37oC όταν το πιει το μωρό.
Το κατεψυγμένο γάλα μπορεί να αποψυχθεί στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό ή να τοποθετηθεί σε δοχείο με ζεστό νερό ή σε θερμαντήρα.
Αφού αποψυχθεί δε θα πρέπει να αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 1-2 ώρες. Μετά πρέπει να πεταχτεί.
Το κατεψυγμένο γάλα εφόσον αποψυχθεί διατηρείται στο ψυγείο μόνο για 24 ώρες.
Όταν το μωρό αρχίσει να πίνει γάλα, αυτό επιμολύνεται από τα μικρόβια της στοματικής του κοιλότητας. Επομένως, το γάλα που απομένει θα πρέπει να απορρίπτεται.