Πόσα παιδικά πάρτι να αντέξει ο οργανισμός μας; ( Ιδέες για σνακ & δωράκια!)

Πολλή χαρά μηδέν ζάχαρη!
Από τότε που έγινα μητέρα έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα στη ζωή και ένα από αυτά είναι οι συστάσεις που έδινα στις μητέρες για το παιδικό πάρτι. Συνήθως όταν κάποια μητέρα με ρωτούσε “τι να τρώω στο πάρτι για να μην παχύνω;» της απαντούσα ότι μπορεί να φάει λίγους μεζέδες και ένα κομμάτι τούρτα χωρίς πρόβλημα.
Όμως δεν είχα σκεφτεί ότι τα παιδικά πάρτι δεν αφορούν μόνο το δικό μας παιδί αλλά και των άλλων, και πολύ συχνά τυχαίνει μια μαμά να πηγαίνει και σε 2-3 παιδικά πάρτι την εβδομάδα! Έτσι οι νέες μου συστάσεις για τα πάρτι είναι πιο συγκεκριμένες και επιτρέπουν την τούρτα μια ή δύο φορές την εβδομάδα ώστε οι περισσότερες μαμάδες να μπορούν να κρατηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τα παιδιά όμως; Πώς να πεις σε ένα παιδί εσύ δε θα φας τούρτα σήμερα ή φάε μόνο αυτό, όταν όλα τα άλλα παιδιά γύρω του τρώνε τα πάντα χωρίς επίβλεψη! Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση από την μικρή εμπειρία μου στα παιδικά πάρτι είναι ότι η ζάχαρη ξεπερνά κατά πολύ το κομμάτι της τούρτας. Ειδικά σε πάρτι με μπουφέ- εκεί συχνάζουν σοκολατάκια και γλυκά που συνδυάζονται πάντα με πατατάκια αναψυκτικά και πολλά άλλα πλούσια σε κενές θερμίδες τρόφιμα).
Και έστω ότι κρατιέται το παιδί και τη βγάζει καθαρή από το μπουφέ και την τούρτα, στο τέλος φεύγοντας του δίνουν και ένα σακουλάκι γεμάτο από γλειφιτζόυρια και ζαχαρωτά για το σπίτι! Πόσο να αντέξει σε αυτό το βομβαρδισμό; Έχοντας επιβιώσει αρκετά διατροφικά σοκ, προσπαθώ κάθε φορά να είμαι ψύχραιμη και να βρίσκω τρόπους να μαθαίνω στο παιδί να αναζητά την ποιότητα τόσο στη ζωή αλλά και στη διατροφή του. Και δε λέω ότι τα καταφέρνω πάντα αλλά τουλάχιστον δεν εγκαταλείπω. Αυτή τη φορά επέλεξα να δείξω με το δικό μου τρόπο τόσο στα παιδιά όσο και στις μητέρες ότι μπορούμε να περνάμε καλά στο πάρτι και χωρίς πολλή ζάχαρη (εντάξει την τούρτα ακόμα και εγώ τη θέλω αυθεντική).
Ευτυχώς δεν είμαι μόνη σε αυτή την προσπάθεια! Παρέα με τη συνάδελφο και μητέρα Έφη Καλημέρη σας προτείνουμε ωραίες ιδέες για να έχετε ένα υπέροχο πάρτι με περισσότερη χαρά και λιγότερη ζάχαρη! Η Έφη μας δίνει νόστιμες συνταγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά εμπνευσμένες από την ίδια με βάση το ταλέντο της στην κουζίνα και τη διατροφική της παιδεία. Εγώ από την άλλη σας παραθέτω το δώρο έκπληξη για τα παιδάκια, ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα και να το διαδώσετε!
Άρθρο και συνταγές από τη Σοφία Μπάμπου και Ευσταθία Καλημέρη
Πώς να φτιάξετε τα κερασματάκια-χωνάκια ουράνιο τόξο!
Υλικά για 16 δωράκια
4 μεγάλα χαρτόνια με χρώματα του ουράνιου τόξου
4 σελοφάν (από 1 μέτρο περίπου το καθένα)
16 πολύχρωμα ξυλάκια
16 ξυλάκια αστεράκια
16 χρυσά κυκλικά αυτοκόλλητα
16 μολυβάκια
16 σβηστράκια
16 μπίλιες
16 μπαλονια
16 χάρτινες τρομπετούλες
λεπτή κορδέλα
χάρτινο πριονίδι
περισσεύματα από χειροτεχνίες
μολύβι, ψαλίδι, κόλλα, συρραπτικό
Πως τα φτιάχνουμε
Πρώτα το χωνάκι:
Κόβετε το κάθε χαρτόνι σε 4 ίσα μέρη
Επάνω σε κάθε κομμάτι σχεδιάζετε μισή βεντάλια (προσοχή σχεδιάστε και μια μικρή πτυχή) όπως στη Φώτο
Κόβετε τη βεντάλια και τη διπλώνετε στα 3
Διπλώνετε την πτυχή και ενώνετε με συρραπτικό
Στο κενό μπορείτε να βάλετε λίγη κόλλα
Αφήνετε να στεγνώσει και έτοιμο το χωνάκι!!!
Μετά το δωράκι:
Κόβετε το κάθε σελοφάν σε 4 ίσα μέρη
Σε κάθε κομμάτι σελοφάν τοποθετείτε διαγώνια από 1 μολυβάκι, 1 σβηστρούλα, 1 μπίλια, 1 μπαλόνι, 1 τρομπετούλα, λίγο χάρτινο πριονίδι, λίγα περισσεύματα χαρτιού από χειροτεχνία όμορφα κομμένα πχ κυκλικά ή συνεφάκι ή καρδούλα
Τυλίγετε καλά και ενώνετε με συρραπτικό το κάτω μέρος και το επάνω μέρος δένετε με την λεπτή κορδέλα
Βάζετε το δωράκι μέσα στο χάρτινο χωνάκι
Τέλος το στόλισμα:
Από το χαρτί που θα περισσέψει κόβετε 16 κύκλους (6 εκ διάμετρο περίπου) και χαράζετε στη μέση τόσο ώστε να χωρέσει το ξυλάκι, θα γίνει κάτι σαν ομπρελίτσα που το βάζετε μέσα στο χωνάκι να προεξέχει.
Από το χαρτί που θα περισσέψει κόβετε 16 μακρόστενα καρτελάκια που γράφετε επάνω το όνομα του παιδιού. Κολλήστε τα καρτελάκια με χρυσό αυτοκόλλητο πάνω στα ξυλάκια αστεράκια και βάλτε τα στα χωνάκια.
Συνταγές για το παιδικό πάρτι από την μαμά-διαιτολόγο Ευσταθία Καλημέρη
Ρυζόγαλο σε μικρά σφηνάκια: 90-95 γραμ ανά τεμάχιο
Υλικά: (χρησιμοποιείστε την ίδια μεζούρα για όλες τις μετρήσεις)
4 μεζούρες γάλα
1,5% λιπαρά
½ μεζούρα ζάχαρη
½ μεζούρα ρύζι γλασέ
1 βανίλια
1 ½ μεζούρα νερό
2 κουτ. της σούπας corn flour
Ελάχιστο αλάτι στη μύτη του κουτ. του γλυκού
Σφηνάκια πλαστικά και κανέλα για γαρνίρισμα
Βράζουμε το νερό με τις 3 ½ μεζούρες γάλα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε καλά. Αφού αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απελευθερωθεί το άμυλο και να αρχίσει να χυλώνει το ρυζόγαλο. Στο χύλωμα προσθέτουμε τη ½ μεζούρα γάλα με το κορν-φλάουερ (αφού το έχουμε ανακατέψει πριν σε χωριστό ποτήρι). Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη βανίλια. Το μοιράζουμε σε πλαστικά σφηνάκια και στολίζουμε με κανέλα όταν κρυώσει….
Μακαρονοσαλάτα με ντομάτα, ελιές, πιπεριές και κρέμα τυρί
Για κάθε παιδί θα υπολογίσετε:
45 γραμ μακαρόνια ωμά
½ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
½ πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
½ ντομάτα μέτρια ψιλοκομμένη σε κύβους ή 3-4 ντοματίνια 1 κουτ. του γλυκού ελιές ροδέλες
1 κουτ. της σούπας κρέμα τυρί light
Αλάτι, ρίγανη ή θυμάρι
Στικς κολοκυθιού πανέ με αυγό, φρυγανιά και παρμεζάνα ψητά στη λαδόκολλα
5 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε μακρόστενα στικς
2 αυγά χτυπημένα
½ φλιτζάνι του Nescafé φρυγανιά τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
Καλαμποκέλαιο
Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά και βουτάτε τα αλατοπιπερωμένα κολοκυθάκια τα οποία τα έχετε πλύνει και τα έχετε περάσει από απορροφητικό χαρτί. Σε μια σακούλα καθαρή βάλτε τη τριμμένη φρυγανιά και την παρμεζάνα και προσθέτετε σιγά σιγά τα κολοκυθάκια και ανακινείτε με δύναμη. Τοποθετείτε πάνω σε ταψί μια λαδόκολλα και την ψεκάζετε με τη λιπαρή ουσία. Βάζετε τα παναρισμένα κολοκυθάκια στη λαδωμένη λαδόκολλα και ψεκάζετε καλαμποκέλαιο και από πάνω. Ψήστε στους 220 βαθμούς κελσίου για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με κρέμα τυρί light ή χούμους
Μικρές τρίγωνες μπόμπες με μαγιονέζα αβοκάντο
Για τη μαγιονέζα αβοκάντο ( 1 μικρό βαζάκι) θα χρειαστείτε:
1 ώριμο αβοκάντο καθαρισμένο
1 αυγό βραστό
2 κουτ. του γλυκού μουστάρδα
1 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
Σταγόνες λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι,
ελάχιστο στη μύτη του κουταλιού του γλυκού κύμινο
Τα χτυπάτε όλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα
Για τα σαντουιτσάκια :
3 φέτες ψωμί του τοστ
2 φέτες μαρούλι
Ντομάτα ροδέλες και αγγουράκια ροδέλες
1 φέτα κασέρι ελαφρύ
1 κουτ. του γλυκού κρέμα τυρί ελαφρύ
2 φέτες γαλοπούλα
2 κουτ. του γλυκού μαγιονέζα αβοκάντο
Τα τοποθετείτε σε τρεις στρώσεις όπως επιθυμείτε και αφού τοποθετήσετε 4 οδοντογλυφίδες κόβετε διαγώνια και σταυρωτά την μπόμπα έτσι ώστε να δημιουργήσετε 4 μικρά τρίγωνα μπομπάκια
Πιτσάκια σε πίτες για σουβλάκια
Κάθε πίτα σας δίνει 4 κομμάτια (μπορείτε να τα περάσετε και σε ξυλάκια )
Θα χρειαστείτε για κάθε πίτα:
1 πίτα για σουβλάκι κατεψυγμένη
40 γραμ κασέρι ελαφρύ τριμμένο
2 φέτες ζαμπόν ωμοπλάτη ψιλοκομμένο
2 κουτ. Του γλυκού τομάτα πελτέ
2 κουτ. Του γλυκού ροδέλες ελιάς
¼ της φλιτζάνας πιπεριά πράσινη ροδέλες
¼ φλιτζάνας ντομάτα ροδέλες
2 κουτ. Της σούπας μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κουτ. Του γλυκού μαργαρίνη
Αλάτι, πιπέρι, βασιλικός
Πάνω στην πίτα απλώνετε τον πελτέ με το βασιλικό. Τοποθετείτε την ψιλοκομμένη ωμοπλάτη, τα λαχανικά, το αλάτι, το πιπέρι και τελευταία το τριμμένο κασέρι και τις ροδέλες ελιάς πάνω πάνω. Στο τέλος αλείφετε τη μαργαρίνη και τοποθετείτε σε λαδόκολλα μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να λιώσει το κασέρι. Κόβετε αφού κρυώσει και περνάτε κατά μήκος τα ξυλάκια
Σουβλάκια φρούτων
Κόψτε διάφορα φρούτα σε ισομεγέθη περίπου κομμάτια (φράουλες, πεπόνι, σταφύλι, μπανάνα, καρπούζι, ροδάκινο, μάνγκο, παπάγια ) και περάστε τα ξυλάκια για σουβλάκια. Προσοχή στα μήλα και στα αχλάδια επειδή μαυρίζουν πιο εύκολα (καλό θα ήταν να τα αποφεύγατε). Ανάμεσα σε αυτά τα φρούτα κόψτε και τοποθετείστε φρέσκους χουρμάδες. Δίνουν απίθανη γλυκιά γεύση. Στο τέλος τοποθετήστε τα πάνω σε μια λαδόκολλα και ραντίστε τα με μαύρη λιωμένη σοκολάτα ελάχιστα. Αφήστε τα μέχρι να ξεραθεί η μαύρη σοκολάτα. Μπορείτε να τα καρφώσετε σε ένα πορτοκάλι για να τα εμφανίσετε…