Ζουμερά muffins με λιναρόσπορο και χαρουπάλευρο

Τα muffins ή μικρά κεκάκια είναι η σύγχρονη μορφή του κέικ, που προτιμάνε τα περισσότερα παιδιά σε παιδικά πάρτυ και σα μικρογεύμα. Αν μάλιστα τα κεκάκια είναι αφράτα ή ζουμερά και έχουν και σοκολάτα, τότε… γίνονται ανάρπαστα. Προσφάτως δοκιμάσαμε μια συνταγή, πολύ εύκολη και γρήγορη στην εκτέλεση, πολύ νόστιμη και ιδιαίτερα θρεπτική!
ΥΛΙΚΑ (για 20-22 κεκάκια)
1 φλ. τσαγιού (200mL) ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
5 αυγά
2 κ.γ. σιρόπι βανίλιας
200γρ στραγγιστό γιαούρτι
1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
½ φλ. αλεύρι ολ. αλέσεως
½ φλ. τσαγιού λιναρόσπορο αλεσμένο
½ φλ. χαρουπάλευρο
100γρ κουβερτούρα υγείας λιωμένη
Λίγες σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος ή τρούφα για διακόσμηση
20 – 22 φορμάκια για muffins μιας χρήσεως (κατά προτίμηση αλουμινένια – είναι πιο σταθερά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η συνταγή αυτή είναι πανεύκολη, γιατί δε θέλει μίξερ! Μπορεί να γίνει σε κατσαρόλα με τη χρήση σύρματος για ανάδευση.
Βάζετε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το αναμιγνύετε με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα.
Στη συνέχεια ρίχνετε το εκχύλισμα της βανίλιας, το γιαούρτι, το γάλα.
Μετά προσθέτετε το αλεύρι, το λιναρόσπορο και το χαρουπάλευρο, ενώ για το τέλος κρατάτε τη λιωμένη κουβερτούρα.
Το μίγμα σας πρέπει να είναι αρκετά ρευστό. Αν δεν είναι αρκετά ρευστό προσθέστε λίγο γάλα. Αν είναι πολύ ρευστό ρίξτε λίγο ακόμα λιναρόσπορο ή αλεύρι.
Έχετε λαδώσει με ένα πινελάκι (ή χαρτοπετσέτα) το εσωτερικό στα φορμάκια, για να μην κολλάει το μίγμα. Γεμίζετε κάθε φορμάκι στα 2/3 του. Από επάνω ρίχνετε τις σταγόνες της κουβερτούρας ή την τρούφα, για διακόσμηση.
Τοποθετείτε όλα τα φορμάκια σε ένα ταψί φούρνου (συνήθως χωράνε 20).
Ψήνετε τα κεκάκια στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160Ο για 10’ και στη συνέχεια στους 120ο για άλλα 10’. Στη συνέχεια κλείνετε το φούρνο και τα αφήνετε μέσα στη ζέστη του φούρνου, για άλλα 5’. Δε σας πειράζει να είναι λίγο υγρά στο κέντρο (μοιάζουν με σουφλέ), γιατί σταδιακά θα «σταθούν». Το μυστικό είναι να μη στεγνώσουν από το πολύ ψήσιμο.
«Μαζεύουν» και ξεκολλάνε πανεύκολα από τις φόρμες.
Πληροφορίες: Δε φουσκώνουν ιδιαίτερα, γιατί δεν περιέχουν πολύ αλεύρι! Διατηρούνται στην κατάψυξη. Συνδυάστε τα με γάλα, γιαούρτι, φρούτο ή και με παγωτό!
Παρόλο που είναι κεκάκια και έχουν ζάχαρη και κουβερτούρα, επειδή βγαίνουν πολλά τεμάχια, οι θερμίδες και η ζάχαρη που αντιστοιχούν στο καθένα μοιράζονται. Είναι πολύ θρεπτικά, γιατί περιέχουν αυγά, γαλακτοκομικά και λιναρόσπορο. Την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσουμε με προσθήκη μελιού, αντί ζάχαρης και τη μεθεπόμενη με προσθήκη μπανάνας, αντί μελιού, ενώ θα προσθέσουμε και ταχίνι ή ανάλατο φυστικοβούτυρο. Έως τότε πειραματιστείτε και κάντε το καθημερινό κολατσιό των παιδιών σας πιο ενδιαφέρον!
Καλή απόλαυση!