Μαμά, με τα γλυκά τι γίνεται; μπορώ να τρώω;

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών είναι και τα πλούσια – σε γλυκά – τραπέζια! Τι κάνουμε με τα παιδιά που λόγω των εορτών θα είναι περισσότερες ώρες στο σπίτι και θα ζητάνε συνεχώς κάτι να φάνε; Ενδίδουμε στην επιθυμία τους για γλυκά και λιχουδιές ή όχι;
Τα γλυκά -γενικά- δεν θεωρούνται ποιοτικά τρόφιμα εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και κορεσμένων ή τρανς λιπαρών που περιέχουν. Επιπλέον, είναι φτωχά σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Για τα κορεσμένα λιπαρά η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει να μην ξεπερνούν το 10% των συνολικών θερμίδων της ημέρας. Έτσι, αν ένα παιδί ηλικίας 6 ετών έχει ημερήσιες ανάγκες 1400 θερμίδες, επιτρέπεται να καταναλώνει έως 15γρ. κορεσμένων λιπαρών. Για τα τρανς λιπαρά συστήνει την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ή έως 1% των συνολικών θερμίδων, δηλαδή 1,5γρ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ντόνατ περιέχει 2-3 γρ. τρανς λιπαρών.
Όσον αφορά τη ζάχαρη, η ημερήσια πρόσληψη της δεν θα πρέπει να ξεπερνά επίσης το 10% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνει το παιδί από τη διατροφή του, συμπεριλαμβανόμενης της ζάχαρης που περιέχεται στο μέλι, τη μαρμελάδα, τα δημητριακά, τα αναψυκτικά κτλ.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 7 κουταλάκια του γλυκού (1 κουταλάκι = περίπου 5γρ), στη δίαιτα των 1400 θερμίδων. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι αναψυκτικό περιέχει 7-8 κουταλάκια ζάχαρη.
Επειδή προστιθέμενη ζάχαρη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα που δεν θεωρούνται ‘γλυκά’ όπως το ψωμί, καλό είναι τα παιδιά να τρώνε γλυκά μόνο περιστασιακά, διότι ούτως ή άλλως παίρνουν ζάχαρη καθημερινά.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Ως γονείς, πρέπει να λειτουργήσετε ως πρότυπα για τα παιδιά και να τους περάσετε το μήνυμα ότι τα γλυκά καταναλώνονται σε συγκεκριμένες περιστάσεις και όχι σε καθημερινή βάση.
Διδάξτε στα παιδιά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και χρησιμοποιήστε φρούτα για καθημερινό επιδόρπιο.
Το φρούτο μπορεί να καλύψει την επιθυμία για γλυκιά γεύση τόσο του παιδιού όσο και την δικιά σας!
Όσο κι αν προσπαθήσετε, είναι δύσκολο να έχετε πάντα τον έλεγχο της κατανάλωσης γλυκών. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν παππούδες, γιαγιάδες και θείες που θέλουν να «γλυκάνουν» το παιδί. Ζητήστε και σε αυτούς να αλλάξουν συνήθειες. Ελέγχετε τα γλυκά που μπαίνουν μέσα στο σπίτι και το πού φυλάσσονται, ώστε το παιδί να μην έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά.
Και προσοχή…
Μην χρησιμοποιείτε το γλυκό ως επιβράβευση στο παιδί έτσι το κάνετε ακόμα πιο ποθητό. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά ή ένα μεγάλο μπράβο αρκούν για να δώσετε χαρά στο παιδί σας!Είναι παράλογο να προωθούμε στα παιδιά μας την υγιεινή διατροφή ενώ ταυτόχρονα ανταμείβουμε την καλή συμπεριφορά με ένα ανθυγιεινό τρόφιμο.
Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η απαγόρευση ενός τροφίμου, σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς!! π.χ. δεν ήσουν ήσυχος σήμερα, γι’ αυτό και δεν θα φας παγωτό το απόγευμα. Αυτή η τακτική, θα κάνει το παγωτό ακόμα πιο επιθυμητό.Ο γονιός προσπαθώντας να ελέγξει ή να βελτιώσει τη συμπεριφορά του παιδιού του μέσω της τροφής, γίνεται ο ίδιος θύμα της ίδιας του της τακτικής. Το παιδί θα εκμεταλλευτεί την τακτική αυτή με σκοπό να πάρει το γλυκό του.
Η συχνή προσφορά γλυκών στα παιδιά έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική υγεία. Σχετίζεται με παχυσαρκία αλλά και με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και η αυξημένη χοληστερίνη, η οποία μάλιστα σήμερα εμφανίζεται ακόμη και σε παιδιά ηλικίας 6 ετών.
Δεν λείπουν οι επιπτώσεις και στην ψυχολογική υγεία, καθώς φαίνεται πως παχύσαρκοι ενήλικες υπερκαταναλώνουν γλυκά τα οποία έχουν συνδέσει με θετικά συναισθήματα από την παιδική ηλικία. Συνδέσεις του τύπου έκανα μια καλή πράξη σήμερα, άρα μου αξίζει να φάω ένα διπλό κέικ σοκολάτας, μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τη βάση για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.
Συμβουλές για τους μικρούς μας φίλους
Προτιμήστε γλυκίσματα που δεν περιέχουν λιπαρά, όπως το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα γλυκίσματα με φρούτα ωμά ή αποξηραμένα, το ζελέ, τις γρανίτες.
Καλύψτε την επιθυμία του για γλυκό με υγιεινά σνακ που έχουν γλυκιά γεύση, όπως για παράδειγμα γιαούρτι με καρύδια και μέλι, γάλα με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσέικ μπανάνας με γάλα ή γρανίτα φράουλα.
Παίξτε μαζί του με συνδυασμούς τροφίμων, αφήστε το να επιλέξει μόνο του τι υγιεινό σνακ θα φάει, κόψτε φρούτα σε διασκεδαστικά σχέδια και κάντε το «υγιεινό» και «ευχάριστο».
Φτιάξετε ένα σπιτικό γλυκό με τη βοήθεια του παιδιού σας. Έτσι και την ποιότητα των υλικών θα ελέγξετε και μπορείτε να φτιάξετε μια πιο ελαφριά παραλλαγή του κλασικού γλυκίσματος.
Η καλύτερη στιγμή για να του το προσφέρετε είναι μετά το φαγητό ή ακόμα και μετά το φρούτο. Το παιδί τότε είναι πιο χορτασμένο άρα και η μικρότερη ποσότητα θα το καλύψει, ενώ το γλυκό δεν θα του κόψει την όρεξη για το κυρίως γεύμα.
Στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν γλυκά με μέτρο και μη ξεχνάτε οι γευστικές προτιμήσεις καθιερώνονται από την παιδική ηλικία. Έχετε πάντα προτεραιότητα την εκπαίδευση του παιδιού σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Δομήστε σωστά το καθημερινό τους διατροφικό πρόγραμμα.
Εσείς αποτελείτε το βασικό πρότυπο των παιδιών σας.
Το χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας είναι πως ότι μάθουν τώρα θα το ακολουθούν για πάντα. Ας εκμεταλλευτούμε αυτό το χάρισμα σωστά!