Μερικές φορές το φαγητό θέλει το χρόνο του [Μακαρονάδα με κεφτεδάκια και κόκκινη σάλτσα]

Κάθε μέρα, όλη μέρα βιαζόμαστε. Να σηκωθούμε νωρίς να προλάβουμε τα πάντα, να γυρίσουμε νωρίς. Αναζητάμε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές, φυσικά και υγιεινές και θρεπτικές, 5-σε-1 και όλα σε χρόνο ρεκόρ. Σκοπός μας να προλάβουμε τα πάντα και να φάνε όλοι σωστά και στην ώρα τους.
Είναι κάποιες ημέρες, ας πούμε κάποιες Κυριακές, που το μεσημεριανό τραπέζι θέλει το χρόνο του. Το φαγητό θέλει να πάρει το χρόνο του, η γεύση θέλει να δέσει και ο άντρας σου να νιώσει φροντίδα. Γιατί το φαγητό, πέρα από ανάγκη, πέρα από θρέψη, πέρα από απαραίτητο, είναι συναισθηματικά δεμένο με την έννοια της φροντίδας. Ναι, σε καταλαβαίνω. Όλη την εβδομάδα έτρεχες και σήμερα το απόγευμα έχεις παιδικό πάρτι. Φυσικά και το καταλαβαίνω. Αλλά σκέψου ότι οι ισορροπίες βρίσκονται παντού. Ο άντρας σου θα νιώσει τη φροντίδα και την αγάπη σου, και λίγο περισσότερο που θα ξέρει καλά ότι είσαι κουρασμένη και το έκανες για εκείνον. Και ο χρόνος του Κυριακάτικου πρωινού μπορεί να σου προσφερθεί από εκείνον κάποια άλλη στιγμή, για να πας μια βόλτα, ένα κομμωτήριο, ή ότι θέλεις τελωσπάντων.
Μην το υποτιμάς το χρονοβόρο φαγητό, έχει τις χάρες του και θα σου φανερωθούν.
Μετά τη φιλοσοφία, θα σου πω τη σημερινή συνταγή – που μου πήρε περίπου 3 ώρες να μαγειρέψω, καθαρίσω κλπ.
Είχα δει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον ΑΝΤ1 το σεφ Βασίλη Σπόρο να φτιάχνει κεφτεδάκια σε ντομάτα με μακαρόνια, ζήλεψα το αποτέλεσμα γιατί έδειχνε πολύ λαχταριστό. Φυσικά στη δική μου κουζίνα δεν υπήρχαν όλα τα υλικά σε υπέροχα καθαρά μπολάκια, αλλά είπα να κάνω την προσπάθεια μου!
Για τη σάλτσα ντομάτας
800 γραμμάρια ντομάτα στον τρίφτη, εγώ έβαλα φρέσκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
15 γραμμάρια αλάτι ψιλό και 15 γραμμάρια ζάχαρη
2 γραμμάρια πιπέρι μαύρι και ένα φύλλο δάφνης
30 γραμμάρια πελτές ντομάτας
Φρέσκος βασιλικός
Για τα κεφτεδάκια
500 γραμμάρια άπαχο κιμά
200 γραμμάρια ψωμί ( εγώ έβαλα 4 φέτες του τόστ )
ένα ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο και λίγη ρίγανη
1 μεγάλο αυγό
100 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
Εκτός από τα παραπάνω υλικά θα χρειαστείς :
Ένα πακέτο μακαρόνια και 300 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης για «πασπάλισμα»
Απαραίτητος επιπλέον εξοπλισμός:
ένα κατσαρολάκι και μερικές κουτάλες για απασχόληση ( θα πλύνετε ένα δύο σκεύη παραπάνω αλλά αξίζει τον κόπο!)
Αν και ο σεφ έδειξε να ξεκινήσουν όλα ταυτοχρόνως εγώ δεν το κατάφερα, ειδικά και με το παιδί μέσα στην κουζίνα, έτσι ξεκίνησα με τα κεφτεδάκια: όλα τα υλικά μαζί και πλάθεις, το μόνο «μυστικό» που έδειξε ήταν να αφήσεις το νερό στο οποίο μουλιάζεις το ψωμί, να μην το στραγγίξεις. Πράγματι τα κεφτεδάκια βγήκαν αφράτα, τα έβαλα στο ταψί και μέσα στο φούρνο στους 160 για 40 λεπτά.
Ξεκίνησα τη σάλτσα, όλα τα υλικά στο βαθύ τηγάνι εκτός από τον πελτέ που από ότι είδα είναι καλύτερο να μπει στο τέλος . Παράλληλα έβαλα και τα μακαρόνια να βράζουν και προσπάθησα όσο έβραζαν τα υλικά να καθαρίσω το χάος του νιπτήρα. Φυσικά όλα αυτά με την υπόκρουση «Μαρεύω μαμά, κοίτα κοίτα» και πετάγματα τύπου «ΟΧΙ αυτό, ΠΡΟΣΕΧΕ εκείνο κλπ κλπ».
Κάπως έτσι τα κατάφερα, και έγιναν όλα σωστά , και στόλισα και την πιατέλα μου και έπλυνα και τα πάντα και έστρωσα το τραπέζι, γιατί όταν θέλουμε είμαστε Superwomans! Τα αποτελέσματα ; Μάλλον σε επόμενο ποστ, για την ώρα δεν έμεινε σχεδόν τίποτα, φάγαμε μεσημέρι και βράδυ και ήταν πεντανόστιμο!